"decoupage"

2012-04-06
"decoupage"

"decoupage"

-dekupázs-

papírból kivágott, grafikai elemekkel történő felület-díszítés,

Eredete:

Kínába vezethető vissza, ahol az egyszerű emberek papírból kivágott mintákkal díszítették a rizslámpákat, dobozokat,  ... használati tárgyakat.

A világkereskedelem által, a Nagy Selyem Úton érkeztek Ázsiából a különböző míves, gyönyörűen festett  bútorok. Ezek, az egyedi virág, madár, növényi motívumokal díszített bútorok hihetetlenül népszerűek lettek egész Európában. Az arisztokrácia igényeinek, a megrendeléseknek  képtelenek voltak eleget tenni. Az aprólékos minták  festése, a lakk 30-40 rétegben történő felvitele nagyon időigényes volt.

A kézifestést lassan elkezdte felváltani a papírból kivágott minták használata. Ez egyrészt gyorsabb volt, másrészt olcsóbbá tette a díszítést.

Angliában az 1750-es évek környékén még könyvet is jelentettek meg, hogyan készíthetnek a lányok asszonyok a megadott mintaképek segítségével önálló díszítéseket. Így, szinte minden dísz- és használati tárgyra, ékszerdoboz, varróasztalka, hajkefe, ... felkerültek a lepkék, virágfejek, madarak, ...szentképek, ...

Ennek a technikának az alkalmazásához nem kell tudni festeni. A kivágott mintákat ízlésesen kell egymásmellé felragasztani, majd a felületét lakkréteggel többször  -6-10-  lefesteni.

Eszközök:

-vizes bázisú festék, az alap lefestéséhez,  /kezdőknek célszerű világosat használni,/

-ragasztó, /ez lehet dekupázs ragasztó, vagy tapétaragasztó/ 

-minták papírból  /van speciális dekupázs papír, de,  lehet szalvéta, vagy bármilyen más papíralapon lévő grafika, rajz, ... /

-lakk a kész felület lefedésére,

 

Alapanyag lehet akár kopott tányér, dobozka, üvegek, ...