Kellemes Húsvéti Ünnepeket !

2012-04-04
Kellemes Húsvéti Ünnepeket !

"Elközelgett pedig a kovásztalan kenyerek ünnepe, mely húsvétnak mondatik."

                                                                                              Lukács Evangéliuma 22.rész

 

Jézus halálának és feltámadásának ünnepe a keresztény kultúrában, ugyanakkor a tavasz ünnepe is. A tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnap. Mivel a Húsvét eljövetelét a Hold állásához viszonyítjuk, ideje változik, mozgó ünnepnek is nevezzük.

Március 22. és április 25-e közé esik.

Húsvét hétfő az a nap amikor a régi szokás szerint a locsolkodás és a tojás ajándékozása történik. A víz a megtisztulás, a tojás pedig az élet jelképe.

 

A legegyszerűbb tojásfestési mód, mely a gyerekek kedvenc húsvéti elfoglaltsága.

Tojásfestés hagymahéjjal:

1 liter vízbe tegyünk egy marék hagymahéjat, és főzzük kb. fél órán át.

A tojások felületét vizesítsük meg és tegyünk rá apró levélkéket, kicsi virágfejeket, lóherét, ...   A tojást tegyük egy nylon harisnyából kivágott darabba és jól kössük össze egy cérnával. Ügyeljünk arra, hogy a levelek maradjanak a helyükön, mert az  általuk lefedett felület fogja adni a mintát.

 Az előkészített  festőlébe tegyük a tojásokat és főzzük keményre, majd húzzuk félre, s hagyjuk állni. Minél tovább állnak a tojások a festőlében,  színűk annál sötétebb lesz..

Miután kivettük a tojásokat kenjük át felületüket szalonnával, hogy szép csillogó legyün felületük.

 

Egy elbeszélés szerint: 7 év után a tojás belseje annyira összeszárad, hogy gyűrűbe követ lehet belőle  csiszoltatni, ...