Inez.hu

rongybaba

2012-04-24
rongybaba

A közelmúltban kézműves-vásárban jártam.  Láttam ott cicákat felemás gombszemmel, kutyákat kajla fülekkel,  ... rongybabákat, és rongybabákat, véknyat és magasat,  kócosat, némelyiket nyaklánccal, vagy  balettcipőben, ...

Ezek ihlették az általam készítettet.

a kockás füzet átalakul

2012-04-12
a kockás füzet átalakul

Egy egyszerű füzet, textilbefedéssel teljesen átalakul, egyedivé alakítható.

A füzet befedése a hagyományos módon történik. A textil alá tegyünk egy vastagabb kartont, ez tartást ad a vékony füzetnek. A belső oldalt isbéleljük textillel  - ezt szabjuk cikk-cakk ollóval. A rögzítéshez szintetikus ragasztót használjunk - a vizes bázisú deformálja a papírt.

Dekor: textilből varrt szív, ill. tekert virágfej. Mindkettő  -masni közzéfogásával - ragasztva a felületre.

Hobby-boltokban vásárolhatunk már kész dekorációs elemeket, ezeket csak fel kell ragasztanunk. Vannak virágfejek, növényi elemek, masnik, ... így, Ön is készíthet egyedi, különleges füzetet.

BUDAPESTI ÚJSÁG

2012-04-10
BUDAPESTI ÚJSÁG

írek, információk, érdekességek, ...

Minden héten, több mint 600 ezer példányban !

Figyelje postaládáját !

"decoupage"

2012-04-06
"decoupage"

"decoupage"

-dekupázs-

papírból kivágott, grafikai elemekkel történő felület-díszítés,

Eredete:

Kínába vezethető vissza, ahol az egyszerű emberek papírból kivágott mintákkal díszítették a rizslámpákat, dobozokat,  ... használati tárgyakat.

A világkereskedelem által, a Nagy Selyem Úton érkeztek Ázsiából a különböző míves, gyönyörűen festett  bútorok. Ezek, az egyedi virág, madár, növényi motívumokal díszített bútorok hihetetlenül népszerűek lettek egész Európában. Az arisztokrácia igényeinek, a megrendeléseknek  képtelenek voltak eleget tenni. Az aprólékos minták  festése, a lakk 30-40 rétegben történő felvitele nagyon időigényes volt.

A kézifestést lassan elkezdte felváltani a papírból kivágott minták használata. Ez egyrészt gyorsabb volt, másrészt olcsóbbá tette a díszítést.

Angliában az 1750-es évek környékén még könyvet is jelentettek meg, hogyan készíthetnek a lányok asszonyok a megadott mintaképek segítségével önálló díszítéseket. Így, szinte minden dísz- és használati tárgyra, ékszerdoboz, varróasztalka, hajkefe, ... felkerültek a lepkék, virágfejek, madarak, ...szentképek, ...

Ennek a technikának az alkalmazásához nem kell tudni festeni. A kivágott mintákat ízlésesen kell egymásmellé felragasztani, majd a felületét lakkréteggel többször  -6-10-  lefesteni.

Eszközök:

-vizes bázisú festék, az alap lefestéséhez,  /kezdőknek célszerű világosat használni,/

-ragasztó, /ez lehet dekupázs ragasztó, vagy tapétaragasztó/ 

-minták papírból  /van speciális dekupázs papír, de,  lehet szalvéta, vagy bármilyen más papíralapon lévő grafika, rajz, ... /

-lakk a kész felület lefedésére,

 

Alapanyag lehet akár kopott tányér, dobozka, üvegek, ...

Kellemes Húsvéti Ünnepeket !

2012-04-04
Kellemes Húsvéti Ünnepeket !

"Elközelgett pedig a kovásztalan kenyerek ünnepe, mely húsvétnak mondatik."

                                                                                              Lukács Evangéliuma 22.rész

 

Jézus halálának és feltámadásának ünnepe a keresztény kultúrában, ugyanakkor a tavasz ünnepe is. A tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnap. Mivel a Húsvét eljövetelét a Hold állásához viszonyítjuk, ideje változik, mozgó ünnepnek is nevezzük.

Március 22. és április 25-e közé esik.

Húsvét hétfő az a nap amikor a régi szokás szerint a locsolkodás és a tojás ajándékozása történik. A víz a megtisztulás, a tojás pedig az élet jelképe.

 

A legegyszerűbb tojásfestési mód, mely a gyerekek kedvenc húsvéti elfoglaltsága.

Tojásfestés hagymahéjjal:

1 liter vízbe tegyünk egy marék hagymahéjat, és főzzük kb. fél órán át.

A tojások felületét vizesítsük meg és tegyünk rá apró levélkéket, kicsi virágfejeket, lóherét, ...   A tojást tegyük egy nylon harisnyából kivágott darabba és jól kössük össze egy cérnával. Ügyeljünk arra, hogy a levelek maradjanak a helyükön, mert az  általuk lefedett felület fogja adni a mintát.

 Az előkészített  festőlébe tegyük a tojásokat és főzzük keményre, majd húzzuk félre, s hagyjuk állni. Minél tovább állnak a tojások a festőlében,  színűk annál sötétebb lesz..

Miután kivettük a tojásokat kenjük át felületüket szalonnával, hogy szép csillogó legyün felületük.

 

Egy elbeszélés szerint: 7 év után a tojás belseje annyira összeszárad, hogy gyűrűbe követ lehet belőle  csiszoltatni, ...

régi - új óra

2012-04-03
régi - új óra

Íme az átalakított óra.

Kb. 1 cm széles pamuttextil csíkkal áttekertem a fém pántot. Sikerült annyira tökéletesen illeszteni, hogy elegendő volt   a csukló felőli részen  ragasztani. Az óra és a fémpánt találkozásánál  kell, hogy tökéletesen illeszkedjen a textil a fémpánthoz.

Ha megunjuk, akkor csak lebontjuk és áttekerjük egy másik színű anyaggal, ... 

szatinált pohár

2012-03-24
szatinált pohár

Elkészíteni sokkal egyszerűbb volt, mint megmutatni, ...   a pohár felületének,  a minta által fedett,  ill. átláthatóságának ennél a díszítési módnak különösen nagy jelentősége van.

Reméljük sikerült felkeltenünk az érdeklődést a szatinálás iránt. Különböző sablonokkal tényleg gyerekjáték ez a dekorálás.

Sok, készletből megmaradt, egymástól különböző poharakat ezzel a díszítési technikával egységessé tudunk tenni.

átalakítás

2012-03-15
átalakítás

A kreativitás fejlesztésének legjobb szere a különleges megbízások. Íme ez az egyedi karóra melynek, fémből van a karpántja. A régi, műanyag borítás már nem tetszett gazdájának.

Mit lehetne ezzel kezdeni ?

Hogyan lehetne ezt átalakítani ?

Van néhány ötletem, rövidesen megmutatom melyiket választottam.

Hazafias uzsonnás szett

2012-03-15
Hazafias uzsonnás szett

Hogyan alakítható át egy tálca, textilszalvéta festéssel, "magyarossá" ?

Ezzel a technikával fából készült tárgyaink újjászületnek, felfrissülnek.

Felületek festéséhez gyakran vizes bázisú festéket használok - Diszperzit. Ez könnyen lemosható, korrigálható, javítható.

Ez a tálca eredetileg világos barna volt. A színt  benedvesítéssel, áztatással, dörzsöléssel szedtem le. Az új színt szivaccsal vittem fel,majd 1 napig hagytam száradni.

A minta eredeti himzésminta,  itt vonal helyett pettyezéssel lett felrajzolva. A szalvétára filctollal - ez így 1 x használatos lett. A tálcára gyufaszálbó faragott kis pálcikával rajzoltam meg a mintát. Egy mártással, kb. 3-4 pettyet lehet felvinni.

Ha a festést alkalminak szánjuk maradhat így, ha hosszú távon szeretnénk megtartani akkor az egész felületet lakkal fessük le.

+ egy hungarikum

az én szalonnás-krumplis pogácsám,

- small unsweetened round cake -

A legkedvesebb játék

2012-03-07
A legkedvesebb játék

A gyerek legkedvesebb játéka az amit a nagymama vagy az anyuka készít. Mi látjuk, hogy talán nem is olyan tökéletes, ... kicsit kancsal, kicsit rövid a lába, ...  a gyerekek számára azonban ez a legtökéletesebb és a legszebb, és egyetlen egy van belőle a világon ...

Régen, a rongyoszsákból számtalan különlegesen szép darab került ki. Macik, babák, különleges kispárnák, ...

Rajzoljuk meg a formát papírra. Nyuszi hossza: 23 cm,  - feje: 12x10 cm -, lába: 4,5 cm, keze: 4 cm, füle: 10x4  cm.

Először a fület készítsük el. A fej összevarrásakor fogjuk be. Kifordításra az oldalán -egyenes vonalon- hagyjunk nyílást. Kifordítás előtt az ívelt részeket csípjük be, és gőzöléssel vasaljuk át.

Készítsen Ön is textil játékot !  Az Ön munkája is egyedi lesz, különleges, egyetlen egy a világon, ... 

Bálint nap

2012-02-14
Bálint nap

Valentin - day

the day of love

Your name is Bond ?

James Bond ?

O, my ...

 

Karácsonyfadísz papírból !

2011-12-15
Karácsonyfadísz papírból !

A legegyszerûbb, legnagyszerûbb !

Rajzlapokból csodálatos gömböket készíthetünk, nagyon egyszerûen és gyorsan. Amire még szükségünk lesz: fonal, fagyöngy, papírkorong kb. 1,5cm-es átmérõjû.

Vágjunk ki 16 darab, 1cm széles és 10cm hosszú csíkokat. Alulra készítsünk rövid bojtot, ezt kössük dupla fonalra, és fûzzük tûbe. 2db kb. 1,5 cm-es körökbõl kettõt felfûzünk a cérnára, majd 1 gyöngyszemet, majd megint papírkorongot, gyöngyszemet, papírkorongot.

Ezt kedvünk szerint váltogathatjuk, és készíthetjük olyan hosszúra amilyenre szeretnénk.

A papírcsíkokat egyik oldalukon, szélüktõl kb. 1cm-re felfûzzük a fonalra. Amikor mindegyiket tûre szedtük kapunk egy egymáson lévõ kis papírköteget. Készítünk egy papírhengert kb. 5cm magasat és ezt felfûzzük a tûre. Most a papírcsíkok másik oldalát szedjük tûre, úgy, hogy a legalul /!/ lévõvel kezdjük. Vigyázzunk, mert kissé tekeredni fognak a lapok. Ha mindegyiket felszedtük, akkor következik néhány papírkorong, és gyöngy. Célszerû gyönggyel befejezni, itt kössünk erõs görcsöt.

Használhatunk színes papírokat. A fehéret helyenként lefújhatjuk arannyal.

Puha ékszer

2011-12-10
Puha ékszer

Fém nyakláncot télen ? Nem, nem ...

Puha gyapjú sálból készült ez az egyedi nyaklánc. Jó érzés a nyakunkba kötni, jó érzés megérinteni.

A gömb formába került egy apró kõ, hogy súlyt adjon a nyakláncnak.

Az apró gömbök és nagy méretû görcsök -harisnyából- kerültek a megkötõ részre.

A nyaklánc éke egy apró szentkép, flitterrel díszítve.

pénztárca

2011-11-07
pénztárca

hogyan hasznosítsuk újra a pénztárcakeretet ...

 Először, 1824-ben a Holland Penelope újság közölt horgolt mintákat, illetve azok leírását. Azt követően számtalan minta született. Ezzel az egyszerű technikával sokféle ruhadarab és kiegészítő készíthető. Horgolhatunk sálat, fürdőruhát, karkötőt, ... pénztárcát.

Ezt a pénztárca készítést azoknak ajánljuk, akik tartanak a keret hagyományos módon történő használatától. Csak meghorgoljuk a téglalapot, alját körbehorgoljuk, majd ráhorgoljuk a keretre. Optimális akkor,  amikor a horgolás kellően fedi a fémet, ugyanakkor nem gátolja a tökéletes záródást.

Horgolt virággal teljesen egyedivé tudjuk tenni.

Cica a lakásban

2011-09-15
Cica a lakásban

Tudjuk, hogy két tábor van. Az egyik azt mondja, hogy igen lehet tartani cicát a lakásban a másik azt, hogy nem. Nekem van ötletem egy harmadik megoldáshoz.

Igen lehet cicát tartani a gyerekszobában! Még akkor is, ha a gyerek macskaszõrre allergiás!

A lomtalanítástól megmentett cica született újjá. Eredeti festése nem volt szép, s emiatt nem volt igazán tetszetõs. Egyszerû vizes bázisú festéket használtam. A felületet szivaccsal festettem, pontosabban tapogató mozdulatokkal vittem fel a festéket, hogy az eredeti színt minél tökéletesebben fedje be.

Ennyi !

Ugye átalakíthatók a háztartásban feleslegessé vált dolgok ?

Használjuk tárgyainkat minél tovább, mert a gyártás szintén környezetszennyezõ tevékenység.

Tojástartó papírból

2011-09-10
Tojástartó papírból

Régi idõkben a tojástartók hozzátartoztak a konyhához. Készült vesszõbõl , rajta formás kis tetõvel, csuhéból fonva, fából készült kis állvány, ahol szépen sorba lehet rendezni a tojásokat, ...

Ha konyhánkat szeretnénk egy kicsit átalakítani ezzel az ötlettel megtehetjük. Használjuk azokat a színeket ami a konyhára jellemzõ, így erõsíti a konyha színvilágának hangulatát.

Célszerû kemény kartonpapírt használni. Természetesen figyelembe kell vennünk, hogy mi az amit majd elbír a tartó.

Vágjuk ki a tartó elemeit tapétavágóval. Az elemeket ragasszuk össze ragasztó pisztollyal. Csak összeragasztás után vonjuk be papírral. Célszerû folyékony ragasztót használni. Kiegészítés képen ragaszthatunk rá fakanalat, apró díszeket.

Ha nem tojástartónak használjuk tárolhatjuk benne a heti vásárló listát. Tipp: készíthetünk belõle több egyformát és rendezhetjük egymás alá vagy egymás mellé. Így egy üres felület ízlésesen dekorálható.

Hétvégi projekt

2011-09-05
papírdoboz apróságoknak
Hétvégi projekt

Vastagabb karton papírból készíthetünk tartós dobozkát, felületére használhatunk újságpapírt, szalvétát, képeslapot, ...

Vágjuk ki az általunk megtervezett elemeket. Két dobozkát kell készítenünk, amit egybe fogunk tolni. Ügyeljünk arra, hogy az oldalaknál az illesztés megfelelõ legyen, illetve az egymásba illeszthetõség létrejöhessen. A kartonlapokat a stabilitás miatt ragasztó pisztollyal rögzítsük egymáshoz. A tapétázáshoz a folyékony ragasztó a legmegfelelõbb. Ez lehet tapéta ragasztó vagy házilag készített csiriz -3dl hideg víz +1 evõkanál liszt = ezt felfõzzük, és ha kihûlt használhatjuk ragasztáshoz.

A felület kreativitásunktól függ, akár felesleges csomagolópapír, fénymásolatok, fényképek, ... bármit használhatunk. Fontos: ha szalvétát használunk alá kell "dolgozni", a vékony felületen lévõ minta sokkal jobban érvényesül, ha az alap fehér papír. Ez lehet egyszerû fénymásoló papír.
Díszként tehetünk rá bojtot. Itt spárgából készült, de használhatunk fonalat, vékony szalagokat.

Ha ez nem dísz hanem ezzel szeretnénk nyitni, - kihúzni - a belsõ dobozt, akkor nagyon fontos ennek a rögzítése. /nehogy húzáskor kiszakadjon a bojt ill. a papír, ilyen esetben kívül és belül hosszabb felületen rögzíteni kell fém laphoz, ez lehet a fûzõs dossziékban lévõ hosszú fém lapocska,/

farmertáska szoknyából

2011-08-15
farmertáska szoknyából

Hogyan tudjuk hasznosítani a megunt ruhadarabokat ?

Ez a régi farmerszoknya egy táskában született újjá. Különlegessége, hogy az alján még egy nylon rész is van, így ezzel tartósabbá vált.

Az újrahasznosítást a táskán lévõ dísz is hirdeti.

Legyünk kreatívak az újrahasznosításban !

a kis kopott cipő megújítása

2011-07-23
a kis kopott cipő megújítása

A piros az erõteljes színek közé tartozik, ezért nem minden viselethez alkalmas. Így érthetõ, hogy a kis piros cipõ még évekig a szekrényünkben lesz. De, egy bõrcipõt kár is lenne számûzni ....

Vagy ... újítsuk fel ! Így lesz a kis kopottból dögõs ...

Nem kell hozzá más mint tüll, néhány flitterszem, ragasztó.

A kördísz: sodorjuk fel 10x20 cm-es tüllanyagot és apró öltésekkel varrjuk össze. Miután elkészültünk vele tekerjünk belõle csigát. 1,5 x25 cm széles csíkból készítsünk fodrot. Az elkészült elemeket ízlésesen ragasszuk a cipõre. A flittereket tûvel varrjuk fel.

Íme az új cipõ !

Ötlet: a sertésvelúr bõr színe visszatér ha gõz felé tartjuk.

kulcstartó a pincekulcshoz

2011-07-15
kulcstartó  a pincekulcshoz

Maradék anyagból -legjobb a termo anyag, rugalmassága miatt- egyszerûen elkészíthetõ. Vágjunk ki két kört, kb. 10 cm átmérõjût. Kb. 3 x 8 cm-es darabból készítsünk henger formájú akasztórészt. A bojtnak vágjunk ki kb. 12 cm hosszú és 6 cm széles anyagot, 1 centiméteres csíkokban vágjuk fel. A kört szélétõl 1 cm-re varrjuk körbe és formázzuk a cérna összehúzásával, kissé "gömb formájúvá" A két fél darabot színén apró öltésekkel kezdjük összevarrni úgy, hogy közben hozzáfogjuk az akasztó részt és a bojtot. Szükség szerint ezeken a részeket kétszer is varrjuk át.

Ötlet: varrhatunk rá díszként gombot, gyöngyöt

Ha a ritkán használatos kulcsok ilyen tartóra kerülnek biztos, hogy nem fognak elveszni.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Inez.hu korona
Köszönjük, hogy benézett hozzánk!
Visszavárjuk!